Vücut Gelişiminde Psikolojik Zorluklar ve Çözüm Önerileri

Vücut Gelişiminde Psikolojik Zorluklar ve Çözüm Önerileri

Sürekli gelişen teknoloji ve bununla birlikte değişen yaşam şartlarıyla birlikte insanlar da bu şartlara uyum sağlamaya başladı. Artık daha modern yaşıyoruz. Kullandığımız telefonlardan, tükettiğimiz gıdalara kadar baştan aşağıya değişim içindeyiz. Her konuda önceki yıllara nazaran daha bilinçliyiz.

Entellektüel yaşamın getirilerinden birisi de estetik kaygısı… Bununla birlikte her geçen gün spor yapan birey sayısındaki artışı fark edebiliyorsunuzdur. Hangi dalda olursa olsun her spor bireye manevi katkıda bulunur. Bunu göz ardı edemeyiz. Ama ağırlık kaldırmaktan söz edersek işler biraz daha farklı işleyecektir. Bu sporun manevi katkılarının yanında gözle görülen katkıları bireye farklı bir kişilik, farklı bir bakış açısı kazandırır. Bu yüzden bireyin kendini beğenmesi ve diğerleri tarafından beğenilmesi alışkanlık haline gelir bu alışkanlık genelde bağımlılığa dönüşür.

Vücut-geliştirme-gymbatBöyle kişilerde genelde şu kaygılar hakimdir:

– Asla eski halime dönemem, dönmemeliyim !

– Şu tişörtü giydiğimde üzerime tam oturmalı !

– Spor salonunda en iyi ben olmalıyım !

– Bugün saat 14:00’da kesinlikle protein almalıyım ! Yoksa kas kaybedeceğim…

– Şu yemeği asla yiyemem ! Yoksa yağlanırım…

– Arkadaşlarıma bahane bulmam gerekiyor. Çünkü akşam antrenmanım var…

– Şu protein tozu daha iyiydi sanki… Farklı markaya geçince söndüm.

Bunları daha da çoğaltabiliriz. Ama bu kaygıların altında yatan temel sebep şudur: ‘’Topluma kabul ettirilen fiziksel benliği korumaya çalışmak; hatta daha da iyi olmaya çalışmak…’’ 

Psikolojik Çözüm Önerileri

– Öncelikle kimse sizin kaslarınız için, spor salonunda bastığınız ağırlıklar için size saygı göstermiyor. Ki sadece bunun için kabul görüldüğünüz ortamlardan uzak durmaya çalışın. Böyle ortamlar sizi gereksiz hırsa sokacaktır.

– Yaptığınız spordan sadece güçlü ve sağlıklı bir vücut değil, güçlü ve sağlıklı bir benlik kazandığınızı bilen kişilerle arkadaşlık kurmaya çalışın. Bu tarz arkadaşlıklar yaptığınız işten zevk almanızı sağlayacaktır.

– Sizi sürekli kendileriyle ve başkalarıyla kıyaslayan insanlardan uzak durun. Kendinizi değersiz hissetmenize sebep olabilir. Siz, her zaman değerlisiniz.

– Spor yapmaktan hoşlanmayan (bu farklı bir uğraş da olabilir), yaptığınız spora saygı duymayan insanları hayatınızdan çıkarın. Bu yaptığınız işi değersizleştirecektir. Unutmayın, sizi mutlu eden her şey değerlidir.

– Spor dışında farklı yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız varsa onlara da yönelin.İlla kitap yazmak, resim çizmek zorunda değilsiniz. Arkadaşlarınızla film koleksiyonunuz hakkında konuşabiliyor olmanız bile yeterlidir. Bu sizi birey haline getiren şeyin sadece kaslarınız olmadığını gösterir. 

İşin psikolojik boyutu dışında biraz da pratikte uygulayabileceğiniz çözüm önerilerinden bahsedelim.

vücut-geliştirme-ve-fitness-gymbat

‘’Öğün atladım, proteinimi almadım.’’ diye strese girmeyin. 1 öğün protein almak bir kenara dursun, öğün atlasanız dahi (hatta bazı kaynaklarda 48-72 saat aç kalmaktan bahsediliyor) kas kaybetmeniz çok zordur. Açlık anında düşen insülinle birlikte başınız dönebilir, iyi hissetmeyebilirsiniz ama meraklanmayın vücudunuzda birikmiş yağ depoları enerji için sizi ayakta tutacaktır. Kaslarınız vücudunuz için birincil enerji kaynakları değildir. Kas kaybı, kazanımı ve yağlanma ve yağ yakımı haftalık, aylık periyotlarda gözle görülür etki yaratır. Saatlik dilimlere takılmayın.

Hatta bazen aç kalmak iyidir. Aç kalmak, vücudun ‘’hayatta kalma’’ mekanizmasının işleyişi için gerekli küçük bir örnek olarak gösterilebilir.

Ayrıca bazı ülkelerde hastalara daha çabuk iyileşebilmeleri için aralıklı açlık diyetleri uygulatıldığını hatırlatmak isterim.

– Kız arkadaşınız belki de eşiniz size tatlı yapmış. E yememek olmaz. Ne de olsa nezaket kaloriden önce gelir. Merak etmeyin yağlanmazsınız. Getirdiği tatlı kazandibi olsun.

1 porsiyonu ortalama 250 kcal miktarındadır. Bu sizin gün içerisinde yaktığınız kalorinin ortalama %10’u. Bazen böyle kaçamaklar yapmak psikolojik açıdan tatmin edicidir.

Hatta ‘’If it fit your macros…IIFYM’’ diyeti de bu şekilde beslenmeyi baz alır. Bu diyette kalorilerin %80-90’lık dilimi sağlıklı gıdalardan, geri kalan dilimi ise kişilerin kendine kaçamak olarak nitelendirdiği gıdalardan karşılanıyor.

Spor fiziksel olarak sağlıklı kalmak, zihinsel olarak ise sağlıklı düşünmek için yapılmalıdır. Eğer sizi mutsuz etmeye başladıysa emin olun yanlış giden bir şeyler var demektir.

İyi ve sağlıklı sporlar… Fit kalın.

yazar olmak

YORUMLAR

WORDPRESS: 0