Genç Şampiyondan 10 Altın Kuralı ile Bilek Güreşi Nedir?

Genç Şampiyondan 10 Altın Kuralı ile Bilek Güreşi Nedir?

Kubilay Atılı: Bilek güreşi kısaca tanımlayacak olursak; iki rakibin bilek güreşi masası üzerinde belli bir zaman süresi olmadan ve faul yapmadan hakem gözetiminde rakibin elinin dış yüzeyini bilek güreşi masasının üst yanlarında bulunan pete değdirmek veya pet seviyesine indirmek suretiyle rakibi yıkmasıdır.

1. Bilek güreşinde sporcuların komuttan önce rakibin koluna baskı uygulayarak yıkışa geçmesi Komut: (Ready – go – hazır – başla ) demesini beklemeden başlamak.

2. Rakiplerden birinin dirseğinin masanın üzerinde bulunan ve yarışmacıların dirseklerini koydukları yerden kalkması veya bunun dışına çıkması.

3. Sporcuların yıkış yapmadıkları elleriyle tuttukları elceklerden ellerini bırakmaları fauldür.

4. Hakem tutuşu yapılırken sporcuların hakemin kapattığı parmakları oynatması elini ve bileğini hakemin izni olmadan düzeltmesi (hakem tutuşu nedir: Yarışma esnasında rakiplerin elleri ani güç patlamasından dolayı çözülebilir. Bu durum da hakem rakiplerin tutuşlarını bizzat kendisi yaptırır işte buna hakem tutuşu denir.)

5. Hakem tutuşunda da rakipler birbirlerine eğer üstünlük sağlayamazlarsa yani elleri kaçarsa bu defa hakem tarafından bağlama kayışla ile eller bağlanır ve yarışma bu şekilde sonuçlandırılır.

6. Bilek güreşi yarışında hakemin verdiği karar değiştirilemez. Ancak sonuca itiraz etme hakkı vardır. Sporcu isterse belli bir miktar ücret yatırarak maçın sonucuna itiraz edebilir. Hakemler tarafından da uygun görülürse maç tekrarlanır eğer itiraz eden sporcu bilek güreşinde maçı yine kaybederse itiraz için yatırdığı ücret yanar.

kubilay atili bilek güreşi
7. Bilek güreşinde yarışmaya başlar iken eller birbirine paralel ve dirsekler masa üzerindeki pedlere temaslı olması gerekmektedir. Hiçbir sporcu bilek güreşi yarışında rakibine göre avantajlı başlayamaz.

8. Bilek güreşi maçı esnasında sporculardan birinin 2 faul alması durumunda maçı diğer yarışmacı kazanmış sayılır.

9. Sporcunun bilek güreşi müsabakalarında iki kere yıkılması durumunda elenir.

10. Bir defa yıkılan sporcu mağluplar gurubundan yarışmaya devam eder. Kazanan sporcu ise galiplerden yarışmaya devam eder. Mağlup olan sporcu bu gruptaki diğer mağlup sporcularla karşılaşır eğer yenerse final maçına çıkabilir.

Bilek güreşi maçları kilo usulüne göre hem sağ kol hem de sol kol olmak üzere iki kolla da yapılır. Tabi Burada tercih tamamen sporcunun kendisine aittir. İsterse sağ kol isterse de sol kolla yarışmaya katılır.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0