Ramazan Bayramı, ev ziyaretleri, ikramlar, akşam yemekleri derken zengin Türk Mutfağının çeşitli tatlarından nasibimizi alacağız. Peki hem keyif alarak hem de sağlığımıza dikkat ederek bu bayramı geçirebilir miyiz?
Cevap: Evet!
Ramazan boyunca günün büyük çoğunluğunda boş kalmaya alışan sindirim sistemimiz için birden çok miktarda ve ağır besinler tüketmek sağlıklı olmayacaktır. Yine diyabet, tansiyon ve kalp damar rahatsızlıkları olanların ekstra özen göstermeleri gereken bir dönem.
Bayram boyunca klasik beslenme biçiminizi uygulamaktan vazgeçmeyin. Tam tahıl ekmekleriyle yapacağınız Türk tipi kahvaltı, meyve, süt, ceviz, badem gibi hafif atıştırmalıklarla geçiştireceğiniz ara öğünler ve az yağlı sebze yemekleri, ızgaralar ve salatalarla desteklenmiş ana öğünler.
İkramlarda ise dikkat etmeniz gereken noktalar var :
Çikolata ikram edildiğinde bitter olanı tercih edin. Şekerlerden uzak durmaya çalışın.
Tatlı olarak mümkünse süt ya da meyve tatlılarını tercih edin, porsiyon kontrolünü unutmayın. Bu tatlıyı ara öğün yerine tüketin.
Börek , sarma gibi ikramlıkları porsiyonuna dikkat ederek tüketin, ana öğünlerinizde ekmek, pilav, makarna grubundan eksiltme yapın.
Sık sık sindirim sisteminizi rahatlatacak bitki çayları ve tarçınlı yeşil çay tüketmeye çalışın. Tarçın sayesinde kan şekeriniz regüle olacak, şiddetli tatlı yeme isteğinizi bastırmış olacaksınız.
Yemekten sonra içeceğiniz sade Türk Kahvesi sindirime yardımcı olacak, ayrıca kafein içeriğiyle de metabolizmanızı hızlandıracak, size canlılık verecektir.
Özellikle diyabet hastası olanlar tatlılardan uzak durmaya çalışın. Tüketim durumundaysa mutlaka süt , yoğurt gibi protein grubundan bir besinle tüketin.
Yemeklerden en az 1 saat sonra yapacağınız küçük yürüyüşlerle, sindirime yardımcı olacak ve aldığınız fazla kalorileri de harcamış olacaksınız.
Mutlu bayramlar!
YORUMLAR