Yanlış Diyetler ve Benim Dönüşümüm

Yanlış Diyetler ve Benim Dönüşümüm

Yaz aylarının yaklaşmasıyla plaj görüntüsüne kavuşma telaşı , kışı bulk yaparak geçiren sporcular içinse definisyon heyecanı başladı bile. Çevremizde bir çok kişi bu aylarda kolay yoldan kilo vermek için akla ziyan yollara başvuruyor. Sibel Can diyeti , 5 haftada 15 kilo verdiren diyet , İsveç diyeti derken liste uzayıp gidiyor. Haliyle kısa vadede verilen kilolar fazlasıyla geri alınıyor. Dile getireceklerim bilinçli bir şekilde bulking – cutting yemek planını ve antrenman programını düzenleyen sporcular için değil elbette.Daha çok kısa vadede kilo verme hayalleriyle sağlığını tehlikeye atan bireylere yönelik, çünkü zamanında aynı şeyleri yaşayan birisi olarak aslında sağlıklı kilo verip sıkılaşmanın kas inşa etmenin hiç de zor olmayacağını biliyorum.

1-Gerçekten yağ yakıyor musunuz ?

Hızla verilen kilolar yağlardan değil kaslardan gider , neden derseniz şok diyetlere girdiğinizde vücudunuz kendisini tehlikede hisseder ve en son yakılan yağ kaynaklarını olabildiğince geç kullanmak için kendini programlar.

2-Yoyo etkisi

Hızlı giden hızlı gelir.Yazın yaklaşmasıyla şok diyetlerle istediğiniz görüntüye kavuştuğunuzu farzedelim.Bu beslenme düzenini sonsuza kadar sürdürmenizin imkanı yok. Çok çok düşük kalorilerle beslenemeyeceğiniz için bu diyeti bıraktığınızda vücut tehlikenin devam ettiği düşüncesiyle yediklerinizi depolamaya devam edecektir.

3-Kardiyovasküler sistem bozuklukları

Şok diyetlere yönelen bir çok birey bunun yanında sportif faaliyetlerle kilo verme işlemini hızlandırmaya çabalar.Bu durumda zaten yeteri kadar enerji alamayan bünyenin dolaşım sisteminde anormal sıçramalar olur. Bazen tansiyonları düşer , bazen aniden şeker düşüklüğü yaşanır ve bu durumların hepsi sağlığı ciddi derecede tehdit etmektedir.

4- Psikolojik tahribat

Kilo vermeyi gözünde çok büyüten bireyler için dile getiriyorum “sağlıklı kilo almak” vermekten çok daha zor. Bu diyetlere bel bağlayıp vücüdu direnen-kilo veremeyen , kilo verse bile verdiği kiloları fazlasıyla geri alan üstüne de bir çok sağlık problemleriyle boğuşan bireylerin artık kilolu olmak kaderiymiş gibi bir psikolojiye bürünürler ve bunun tek nedeni yanlış diyet tercihleridir.

Çözüm:

Her şeyden önce bunun bir süreç olduğunu ve sağlıklı kilo vermeyi kendinize söyleyin ve bu konuda sabırlı olacağınıza inanın

Bir uzmanla görüşün ve günlük almanız gereken protein karbonhidrat yağ miktarlarına göre yavaş da olsa kendinize göre bir beslenme programı çıkarın.

Beslenme programınızda ufak rötuşlar yapın. Kibrit kutusu peynir yemek zorundaymışsınız gibi kendinizi şartlamayın. 3-4 tane zeytinden bir tane fazla yeyince başarısız olmayacaksınız.

Sportif faaliyetlere kendinizi çok fazla zorlamadan başlayın, aksi takdirde ufak bir sakatlıkta veya ağrıda bu işten vazgeçme sürecine girebilirsiniz.

Gelişiminizi haftalık ve aylık takip edin. Her gün tartıya çıkıp aynanın karşısında durmanız zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır. Belirli aralıklarla yaptığınız ölçümler sizi daha fazla motive edecek emin olabilirsiniz.

İnsanlara hayır demeyi öğrenin , size bir şey ikram edildiğinde diyetteyim sözünü kullanmaktansa “tatlıyla hiç aram yok” veya “tuzluyla hiç aram yok” gibi kaçamak cümlelerle hemen teklifi geçiştirin.

Ben bu şekilde hedefime adım adım ilerliyorum. Sıra sizde 😉

Bol sporlu günler

Kerim Doğan

yazar olmak

YORUMLAR

WORDPRESS: 0