Ülkemizde Kalp Damar Hastalıkları

Ülkemizde Kalp Damar Hastalıkları

Kalp damar hastalıkları toplam ölüm oranlarına bakıldığında birinci sırada yer almakta.

Peki ülkemizde durum nasıl?

TKD – Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemizde her yıl 430 bin birey ölüyor ve 207bini kalp damar hastalıklarından ölmekte.

Dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucu oluşan 32 milyon ölümün 17.5 milyonu kalp damar hastalıklarından kaynaklanmakta ve bunların 1/3‘ten fazlası orta yaşlı erişkinler.

Yapılan çalışmalar, Türkiye’de 6 milyon kişinin kolesterol düzeyinin sınırda yüksek (200-239 mg/dl), 2 milyon kişinin ise yüksek (240 mg/dl ve üstü) olduğunu gösteriyor.

Gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıkları kaynaklı ölümler, gelişmiş ülkelerde görülenin 2 katı.

Ülkemizde her yıl kalp-damar hastalıklarından ölenlerin sayısı trafik kazalarında ölenlerin sayısının 47 katı, meme kanserinden ölenlerin 3 katı.


 

Kalp-damar hastalıklarının %80’i beslenme ve yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkilendirilmekte.

Türk Kardiyoloji Derneği  tarafından 2007-2009 yılları arasında, farklı şehirlerde yerel belediyelerle işbirliği içinde gerçekleşen 17 program ile 4 bin 550 kişinin kalp-damar hastalığı risk ölçümü yapıldı.

Ölçümlerde 35-69 yaş aralığındaki kişilerin üçte birinin kalp ve damar hastalığı açısından yüksek risk altında olduğunun, 55-64 yaş aralığında ise her iki kişiden birinin yüksek risk taşıdığının tespit edildi.

Dünyada en sık görülen ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarında Türkiye’nin özelikle kadınlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde Avrupa’da birinci sırada yer almakta olduğu ortaya çıktı.

18 yaşın üzerinde her 3 erişkinden birinde yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunuyor. Şu anda Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yılda 200 bin civarında ölüm yaşanıyor. Bu rakamın nüfusun yaşlanması ile birlikte 2020 yılına doğru yılda 400 bine yaklaşabileceği öngörülüyor. Türkiye’de her iki ölümden birinde kalp ve damar hastalıkları sorumludur. 55 yaş üzeri her iki kişiden biri ise yüksek risk altında.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Araştırma sonuçlarına göre, 35-55 yaş aralığında, sigara içmeyenlerin yüzde 16’sı kalp ve damar hastalığı açısından yüksek risk taşıyor. Günde 10’dan fazla sigara içenlerde bu oran yüzde 35’e yükseliyor. 45-54 yaş aralığında her dört kişiden biri, 55-64 yaş aralığında ise her iki kişiden biri kalp ve damar hastalığı geçirme açısından çok yüksek risk grubunda yer alıyor.

Risk değerlendirmesi yapılan kişilerden yüzde 31’i sigara kullanıyor ve her 3 katılımcıdan birinin birinci derece akrabasında kalp ve damar hastalığı bulunuyor.

Katılımcılardan 35-69 yaş aralığındakilerin yüzde 29’u 10 yıl içinde kalp ve damar hastalığı geçirme açısından yüksek risk taşıyor.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0