Sakatlıları Nasıl Önleriz?

Sakatlıları Nasıl Önleriz?

Sakatlıklar spor yapan her bireyin hayatını kabusa çeviren tabiri caizse ömründen ömür alan bir dönem.Gerek spor salonundan uzak kalmak olsun,gerekse hedeflere daha hızlı ulaşmaya çalışırken daha da geriye düşmek insanın moralini ve motivasyonunu yerle bir etmeye yetiyorda artıyor bile. Peki sakatlıklar neden oluşuyor ve bunları önlemek için neler yapmalıyız?

Yeteri kadar ısındığınızdan emin olun

Spor salonuna adımınızı attınız ve ısınmadan antrenmana başladınız.Bu durumda kan akış hızınızdaki anormallikler sakatlanmalara davet çıkarıyor.Zorladığınız bölgeye aniden hücum eden kan , kas spazmlarına ve sakatlanmalara neden oluyor.

Çözüm : Bir kaç dakika da olsa bir kardiyo aletinde kan akışınızı antrenmana hazır bir seviyeye getirin. Bu vücudunuza zorlama sinyallerini gönderecek ve mental-fiziksel olarak antrenmana hazır hissedeceksiniz.Daha sonrasında çalışacağınız bölgeyi uyarmak için o bölgenin önemli bir hareketini (mümkünse ilk hareketiniz)seçip o bölgeye gerekli pump(kan akışı) sağlayın.Örnek vermek gerekirse göğüs çalışacağınız bir gün orta hafif şiddette bench press ile ısınabilir daha sonra gerçek antrenmanınıza başlayabilirsiniz.

Ağır kaldırmak her zaman iyi değildir

Antrenmanlarda yapılan en büyük yanılgı ne kadar ağır kaldırırsan o kadar iyidir düşüncesidir.Halbuki bir hareketi nizami bir şekilde yapmak sakatlanma riskinizi en aza indirir.Ağırlık arttırmaya çalışırken postral düzeniniz veya kas lifleriniz anormal hareket etmeye başlarsa sakatlanma riskiniz de bir o kadar artacaktır.

Çözüm: Ağırlık arttırımı veya 1-2 tekrarlı güç kontrolü yapacağınız zaman çevrenizdekilerden yardım isteyin.Bu hem size güven verecektir hem de olası bir ters hareketinizde yanınızdaki kişinin devreye girerek sizi muhtemel bir sakatlıktan kurtarmasını sağlayacaktır.Bu şekilde bir kaç antrenman sonrası yardımlı kaldırdığınız ağırlığı tek başınıza kaldırmak mümkün olacaktır.

Esneme Germe Hareketleri Sıkıcıdır

Eklemlerinizin arasındaki sıvıların geçişleri ve antrenmana hazırlığı bu hareketler sayesinde olmasına rağmen bir çok insan salonlarda esneme hareketlerini yapmadan aletlere yönelir.Bu durumda eklem ve kas ağrılarınız artar ve verimli bir antrenman çıkaramazsınız.

Çözüm : En azından çalışacağınız bölgeleri uyarıp bu bölgelerin esneme germe hareketlerini yapmak bile sakatlanma riskinizi büyük olasılıkla azaltır.

Şiddetli ağrıyan bölgeye yüklenmek

Kas ağrıları antrenmandan sonra ne kadar iyi çalıştığınızın göstergesidir ancak uzun süren kas ve eklem ağrıları o bölgenin gereğinden fazla zorlandığının açık bir göstergesidir.3-4 günden uzun süren kas ağrılarınızda o bölgeyi çalıştırmayı erteleyebilirsiniz.Israrla kaslarınıza yüklenmeniz daha ciddi problemlere neden olacağı gibi kalıcı sakatlanmalara da davetiye çıkarabilir.

Hemen her sporcunun başına en az bir defa gelmiş sakatlıklardan kurtulmak için bu basit yöntemleri kullanabilir ve daha güçlü antrenmanlar çıkarabilirsiniz. Bol sporlu günler

Kerim Doğan

sporcuyemektarifleri.com yazarı

yazar olmak

YORUMLAR

WORDPRESS: 0