Sahur yaparken temel amaç uzun süre tok kalmaktır ancak unutulmaması gereken diğer konu ise susamayı azaltmak. Yaz aylarında oruç tutmak susuz kaldığımız için oldukça güç. Sadece susama hissinden bahsetmiyoruz, susuz kalan vücut gün içinde birçok sinyal verir, baş ağrısı, konsantrasyonda kayıp, görüşte bulanıklık , böbreklerde ağrı, bayılma hatta bilinç kaybına kadar birçok tehlikesi olan bir durumdan bahsediyoruz.
Bu sebeple sahur menüsünden elemine etmemiz gereken besinler var. Bunlar tuzlu, baharatlı, sarımsaklı ve soğanlı besinler ve tabi ki idrar söktürücü özelliği olan içecekler.
Turşu, zeytin, salamuralar, pastırma, yaprak sarması, kekik, karabiber, salçalı besinler, tuzlu besinler, aşırı miktarda ve demli çay kahve gibi.
Zeytinse özellikle tok tutucu etkisinden dolayı ayrı bir konumda ama zeytin yerine biz ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişleri öneriyoruz tabi ki kavrulmamış versiyonlarını seçmek gerekiyor.
Sahurda her besin grubundan seçim yapmak gerek;
Örneğin karbonhidrat alımı için glisemik indeksi düşük lifi yüksek seçimler yapmak gerek:
Tam tahıl ekmeği, yulaf, kinoa, mercimek çorbası, haşlanmış baklagil salataları, önceden haşlanıp/pişirilip buzdolabında bekletilmiş patates ya da pirinç pilavı
Protein grubu için; haşlanmış tavuk, yoğurt, yumurta, az tuzlu peynirler, haşlama et –hindi, kefir, süt
Yağ grubu için; badem, avokado, fındık, ceviz, tuzsuz her türlü kuruyemiş
Salata ve sebze grubu; domates, salatalık ve diğer yeşillikler, hafif sebze yemekleri
Ve tabi ki tatlı biraz tahin helvası tercih edilebilir ama karpuz, çilek, armut, hurma, kayısı, muz gibi meyveleri daha çok tercih etmek gerek.
Her gruptan bir ya da birkaç tane tercih ederek karma bir menü yapmak en sağlıklısı olacaktır.
Diyetisyen Esma Akça
YORUMLAR