Oruç Tutarken Susamamak İçin…

Oruç Tutarken Susamamak İçin…

Son yıllarda Ramazan ayının yaz mevsimine rastlamasıyla oruç tutarken su kaybı maksimum seviyelere ulaşıyor. Su kaybı gün içerisindeki performansımızı düşürerek ; yorgunluk, baş ağrısı ,ağız kuruluğu, konsantrasyon güçlüğü gibi birçok duruma sebep olmakta. Gün içinde kaybetmiş olduğunuz sıvıyı yerine koyabilmek ve susama hissini azaltmak için beslenme düzeninizde birkaç değişiklik yapmanız yeterli.

sebzeler-su-ihtiyacı
– İftardan sahura kadar en az 8 bardak su içmeye çalışın. Suyu bu saatler arasında bölerek tükettiğinizde mide krampları ve ağırlık hissi en aza inecektir.

– Posa ve su içeriği yüksek sebzeleri tüketmeye çalışın. Domates, salatalık, marul ve diğer koyu yeşil sebzeler yüksek su içeriklerinin yanı sıra yüksek posa içerikleriyle hem susamanızı azaltacak hem de sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olacaklardır.

tuz-vetuzlu-yiyecekler
– Tuz içeriği yüksek besinlerden kaçının! Zeytin , turşu , salamuralar, tuzlanmış her türlü besin , kavrulmuş fıstık ve çerezler , cipsler, sucuk vb. şarküteri ürünleri , çok tuzlu peynirler , çiğköfte , tuzlu olmasa dahi her türlü paketli ürün – monosodyum glutamat içeriğinden dolayı- kaçınmanız gerekenlerden.

– Maden suyu tüketmeye çalışın. Böylece sadece su içmiş olmayacaksınız , gün içerisinde terlemeyle kaybetmiş olduğunuz mineralleri de yerine koymuş olacaksınız.

– Tuzsuz ,yeşil naneli ayranı tercih edin. Ayranın yüksek sıvı ve  zengin vitamin-mineral  içeriğiyle nanenin ferahlatıcı etkisi bir arada.

– Susuzluğu önleyici meyvelere yönelin! Lif içeriği yüksek şeftali ,kayısı, hurma, demirhindi, kiraz, erik ve sıvı içeriği yüksek karpuz en ideal meyveler.

– Aşırı baharat kullanımı harareti arttıracak ve su isteğini arttıracaktır. nane ve tarçın haricindeki özellikle biberli ve aromalı baharatlardan kaçınılmalı.

– Aşırı şekerli , şerbetli tatlılardan kaçınıp sade süt tatlıları ve meyve tatlılarıyla ara öğün yapmanız da bir sonraki gün için size kolaylık sağlayacaktır.

Diyetisyen Esma Akça

yazar olmak

YORUMLAR

WORDPRESS: 0