Yumurtanın yararları
Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanılabilmesine karşın, yumurta denince akla ilk gelen şey tavuk yumurtasıdır.
Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak kullanılır.
Bir adet yumurta ortalama 50 gram olarak kabul edilebilir ve bir yumurtadaki besin değerleri ortalama;
·70 Kalori
·6 g protein
·5 g yağ içerir.
Genel olarak yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları , beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içerir.
Yumurtanın protein emilimi bakımından en etkili tüketim şekli rafadan olarak bilinmektedir.
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı %100 iken bu değer sütte %85, balıkta %76, sığır etinde %74’de kalmaktadır.
Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır.
Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların özellikle testosteron ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.
Dikkat! Hayvansan proteinden mahrum yaşıyoruz. Dengesiz besleniyoruz. AB ülkelerinde yıllık kişi başına yumurta tüketimi 270 adet, İsrail’de 330, Yunanistan’da 180 adet, Türkiye’de ise 100 adedin altındadır. Bu nedenle ülkemizde hayvansal protein eksikliğinden kaynaklanan sorunlar gittikçe artmaktadır.
Yumurta öyle bir gıda maddesidir ki, dışarıdan hiçbir katkı ve destek almadan bir canlı oluşabilecek güç ve kabiliyettedir.Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır. Öyleyse, her gün bir yumurta…
DENGELİ BESLENME İÇİN YUMURTA
Günlük 2000 kalorilik bir diyet baz alınarak yapılan hesaplamada:
Büyük bir yumurta;
4.5 g yağ (günlük ihtiyacın %7.5’i),
1.5 g doymuş yağ (günlük ihtiyacın %8’i) ve
215 mg kolesterol (günlük miktarın %7’si) içerir.
Bir Yumurta;
• %8 Vitamin B12
• %6 Vitamin A
• %10 Protein
• %4 Vitamin B6
• %6 Vitamin D
• %3 Vitamin E
• %6 Folik Asit
• %2 Tiyomin
• %8 Fosfor
• %15 Riboflavin
• %4 Çinko
• %4 Demir İçerir
Yumurta besin kalitesi açısından anne sütünden sonra 2. Sıradadır
Düzenli tüketilen yumurtanın; kanser, kalp damar hastalıklarından korunmada ve tedavisinde, sindirim sisteminin sağlığında ve korunmasında, menopoz semptomlarının hafifletilmesinde osteoporozun önlenmesinde etkili olduğu bilimsel gerçeklerdir.
Düzenli şekilde yumurta tüketen genç kızlarla, ileri yaşlarda göğüs kanseri görülme riski azalır.
Yumurta tüketimi felç olma riskini azaltır.
Bazı kronik hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde etkileri görülmüştür.
Göz sağlığını korur, ileri yaşlarda oluşabilecek görme bozuklukları ve katarakt riskini azaltır.
Yüksek besin öğesi içeriğine rağmen, düşük kalorilidir.
İçinde bulundurduğu 12 çeşit besin öğesiyle yumurta sindirimi en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposudur.
Sporcular için yumurtanın önemi
Bir vücut geliştiriciyi göz önüne alırsak protein ihtiyacının ortalama bir insandan daha fazla olduğunu görürüz. Bu proteinin de kaliteli kaynaklardan alınması gerekir.
Yumurta proteinin örnek protein olması mükemmel aminoasit ve mineral-vitamin örüntüsüne sahip olması ,rahat sindirimi , ulaşılabilirliği ,uygun fiyatından dolayı ilk tercih edilmesi gereken doğal proteindir.
Her ne kadar günde 1-2 yumurta almak sağlıklı bireyler açısından kolesterol problemi yaşatmasa da daha fazla tüketim yapılması gerektiğinde sarı yerine çift beyaz yenerek bir yumurtadaki kadar protein alınabilir.
Bir diğer konu ise çiğ yumurta tüketimidir. Proteinlerin denatüre olmaması açısından çiğ formlarını tüketmek en iyi yoldur ancak yumurtayı çiğ tüketmenin birtakım sıkıntıları vardır. Salmonella bakterisi çiğ yumurta tüketimiyle bulaşabilmekte ve vücutta enfeksiyon oluşturabilmektedir. Bir diğer sıkıntı ise biotinle ilgilidir. Saç , tırnak sağlığı için çok önemli olan bu vitamin yumurtada bulunur ancak çiğ yumurta içerisindeki avidin adlı molekül bu vitamini bağlayarak emilimini engeller. Yumurtanızı pişirerek bu molekülü deaktif hale getirebilirsiniz. Yumurtayı çiğ tüketmek yerine rafadan , haşlama ya az pişmiş tüketmeniz hem daha sağlıklıdır hem de düşündüğünüz kadar çok protein kaybına neden olmaz.
YORUMLAR