Yazı No: 21
Hazırlayan: Berkay Türkkan
Kreatin Nedir? Nasıl Kullanılır?
Kreatin vücudun enerji üretiminde rol alan ve aynı zamanda hacim artışına (büyümeye) yardımcı olan bir destektir (Enerji basamağıyla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız ATP-ADP döngüsünü incelemenizi öneririm).
Kreatinin Faydaları Nelerdir?
Kreatin patlayıcı güç ve kas kuvvetinde artış sağlar, özellikle vücut geliştirme ve fitnessla ilgilenenler tarafından tercih edilen en temel desteklerden biri olmasının sebebi de budur. Vücut geliştirmede patlayıcı güç çok önemlidir ve patlayıcı güçle birlikte kas kuvvetinizdeki artış size daha ağır kilolarla çalışma imkanı verir. Bir diğer önemli faydasıysa antrenman sonrası iyileşme sürecini (kaslarınızın geliştiği asıl evre) olumlu etkilemesidir.
Kreatin Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Kreatinin en yaygın kullanım şekli antrenman öncesi ve antrenman sonrasıdır. Bunun yanında antrenman olmayan günlerde kahvaltıdan sonra da kullanılabilir.
Kreatin Ne İle Birlikte Kullanılmalıdır?
Özellikle antrenman sonrası için kreatini ilave şekersiz üzüm suyu gibi bir destekle kullanmanızı öneririm. Antrenman öncesi ise su daha uygun olacaktır çünkü antrenmanınızdan önce üzüm suyu gibi bir sıvıyla insülininizi aniden yükseltirseniz antrenmana geçtiğinizde yine aniden düşen insülin seviyenizle birlikte (istisnai durumları dahil etmeden) kendinizi yorgun hissetmeniz olasıdır.
Kaç Gram Kreatin Kullanmalıyız?
Kullanacağınız kreatin miktarını kilonuza göre ayarlamanız en doğru ve verimli yöntem olacaktır. Kilogram başına kabaca 80-100 mg kreatin kullanabilirsiniz.
Örneğin 80 kg’lık bir bireyi ele alalım. Bu kişi kg başına 80 mg kreatin alıyor olsun. Toplam tüketimi 80×80=6400 mg, yani 6.4 gram kreatin olur. Bu toplam miktarı da tek seferde almak yerine, antrenman öncesi ve sonrası olarak bölebilir.
Hangi Kreatin Çeşidir Kullanılmalıdır?
Piyasada olan kreatinlerin çok büyük bir çoğunluğu kreatin monohidrattır. Kreatin ile ilgili duyduğunuz araştırmaların çoğu da yine aynı şekilde kreatin monohidratı baz alarak yapılmıştır. Kreatin alırken seçtiğiniz ürününün kreatin monohidrat olmasına özen göstermelisiniz.
Kreatin Yüklemesi Gerekli midir?
Bu konuda birbiri ile çatışan birçok araştırma mevcuttur. Bu sebeple burada kendi fikrimi söyleyeceğim. Ben kreatin yüklemesi yapmayan taraftayım.
Kreatine Ara Vermeli miyiz?
Maalesef burada da farklı fikirler mevcuttur. Kimisi 6-8 haftada bir ara vermek gerektiğini söylerken, kimisi kreatine ara vermeye gerek olmadığını söylemektedir. Ben ara vermeyen taraftayım. Son iki başlıkta özellikle kendi uygulamalarımı belirttim çünkü hangi uygulamayı söylersem söyleyeyim, aksi fikir hakkında da yapılmış araştırma bulmak mümkündür.
Kreatin Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Su tüketiminizi artırmayı unutmayın
- Antrenman sonrası protein shakeinize kreatini de ekleyin
- Monohidrat türünü seçtiğinize emin olun
- Böbrek sorununuz varsa doktorunuzun görüşüne başvurun
- Belirtilen gramajların dışına çıkmayın
Ve son olarak:
Güçlü kalın,
YORUMLAR