Kas Gelişimi Ne Kadar Devam Eder? Ne Zaman Yavaşlar?

Kas Gelişimi Ne Kadar Devam Eder? Ne Zaman Yavaşlar?

Yazı No: 20

Hazırlayan: Berkay Türkkan

Kas Gelişimi Ne Kadar Devam Eder? Ne Zaman Yavaşlar?

Spor salonuna yeni adım atanların, hatta henüz spora başlamamış kişilerin bile aklında ortak bir soru vardır: Hedeflerime ne kadar sürede ulaşırım?

Aslına bakacak olursak yukarıdaki soruyu bu şekilde soran çok az kişi vardır. Genelde alıştığımız tarz ise bunlara benzerdir: “Kaç ayda vücut yaparım?”, “Bu göbek ne zaman gider?”, “Çok zayıfım kaç haftada 10 kilo alırım?”, “Yaza kadar vücudu toparlar mıyız?, “Murat Boz gibi vücut yapmak istiyorum, ne zamana olur?”

Spor salonlarında yeni başlayanlarla eğitmenler arasında neredeyse her gün rastlayabileceğiniz, çoğu zaman pazarlığa dönen konuşmalardan bazılarını yukarıda sıraladım. Belki sizin de aklınızda yukarıdakine benzer sorular var; hiç önemli değil. Bugünkü yazımı okuduktan sonra kas gelişiminize dair somut, doğru ve tecrübe ile sabitlenmiş bilgileriniz olacak.

 

 

En Hızlı Gelişim İlk 6 ayda Görülür

Antrenmanlara başladıktan sonraki 6 ay gelişiminizin en hızlı olacağı dönemdir. Vücudunuz ve kaslarınız daha önce ağırlık antrenmanlarıyla hiç tanışmadığı için hamdır, dolayısıyla da antrenmanlara bu süre içerisinde ciddi bir tepki verir. Çalışmalarınıza düzenli bir biçimde devam edip, beslenmenize ve dinlenmenize orta düzeyde dikkat etseniz bile (gerçekçi olmak gerek, en başından itibaren beslenme ve dinlenme düzenini ileri seviyede devam ettirebilecek kararlılığa sahip yeni başlayan sayısı çok azdır) ilk 6 ayda çok ciddi gelişim gözlemlersiniz. Örneğin kolunuzda yakalayabileceğiniz gelişim 3-4 santim bile olabilir. Tabi ki herkes bu gelişimi yakalar demiyorum. Genetik yatkınlığınız, çalışmalarınız, beslenmeniz, uyku düzeniniz ve imkanlarınız dahilinde bu gelişim daha fazla da olabileceği gibi, bu miktarın altında da kalabilir. Dikkat çekmek istediğim ana nokta ise ilk 6 ayın gelişim adına en hızlı dönem olacağıdır.

Gelişim Hep Aynı Hızda Devam Eder mi?

Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi gelişim hızınız da maalesef hep başlangıçtaki gibi devam etmez. Vücudunuz o ilk hamlığı attıkça direnç kazanır, güçlenir ve her seferinde gelişmek için daha fazla efora ihtiyaç duyar. İlk aylarda 3’er 4’er santim büyüyen kollar 1’er 1’er ilerlemeye başlar (en çok merak edilen genelde kollar olduğu için aynı örnekten devam ediyorum). İşte bu noktada bazı şeylerin farkında olmak hayati önem taşır.

Yanlış Bir Şeyler mi Yapıyorum? Gelişimim Neden Yavaşladı?

Yukarıda da belirttiğim gibi bu durum çok doğal. Spor geçmişiniz arttıkça, yani yavaş yavaş daha tecrübeli hale geldikçe vücudunuzdaki değişimler daha düşük miktarda olmaya başlar. Hemen moralinizi bozmayın, bu çok kısa sürede olacak bir şey değildir. Genetik sınırınıza ulaşmanız uzun yıllar alır, hatta çoğu kişi genetik sınırına ulaşamaz bile. İlk 1-1.5 senelik dönemi genel anlamda gelişim adına şanslı olduğunuz dönemlerden sayabilirsiniz. 2. sene ve ilerleyen yıllarda gelişmek ve ölçü almak adına maalesef bu kadar şanslı olmayacaksınız fakat her şeyi doğru yaptıysanız bu noktaya geldiğinizde zaten parmakla gösterilecek bir vücuda da sahip olacaksınız.

Kolunuz Yarım Santim Büyüdü Diye Sevineceğiniz Zamanlar Gelecek

Başlıkta bahsettiğim sevinen kişi benim! Geçenlerde mezuramı alıp kollarımı ölçeyim dedim ve uzun süredir aynı ölçülerde seyreden kolumun yarım santim büyüdüğünü gördüm. Bu yazıyı okuyan ve spora yeni başlayanların “Yarım santim için bu kadar emek değer mi?” dediğini duyar gibiyim fakat kolu 33’ten 36’ya getirmekle 43.5’tan 44’e getirmek maalesef aynı şey değildir. Bir yerden sonra kolunuza bir santim katmak için yıllarca çalışmanız gerekir.

Gelişimi Devamlı Kılmak İçin Neler Yapılabilir?

Yazımı kas gelişimini devam ettirebilmeniz için birkaç tüyo vererek bitireceğim:

  • 6-8 haftada bir antrenman programınızı değiştirin
  • Antrenmanlarınızda çeşitlilik sağlayın (serbest ağırlık ağırlıklı olmak üzere makinelerden de faydalanın)
  • Set ve hareket aralarınızı hareketlerinizle birlikte değiştirin
  • Farklı tekrar aralıklarını denemekten çekinmeyin. Daha ilk yılınızda 4-6 tekrarlı setler yapıp, gelişmeyi beklemeyin

Ve son olarak:

Güçlü kalın,

yazar olmak

YORUMLAR

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Ümit guven 1 sene önce

    50 yaşından sonra fitness ya da vücut geliştirme sporuna başlayan kişilerde başarı sağlanır mi? Teşekkürler ederim