İftardan Sonra Halsiz Kalmamak için Nasıl Beslenilmeli?

İftardan Sonra Halsiz Kalmamak için Nasıl Beslenilmeli?

Yaz aylarına denk gelen ramazan günleri sebebiyle uzun süre aç kalıyoruz. Peki oruç açarken ve sonrasında uygulamamız gerekenler neler?

1- Orucumuzu Balla Açmak

Uzun süreli açlık sonunda kan şekerimiz aşırı derecede düşer. Orucumuzu 1 tatlı kaşığı bal ve suyla açıp 4-5 dakika kadar bekledikten sonra yemeye başlamak kan şekerimizi toparlamamıza yarımcı olur. Hurmayla oruç açma adetine göre biraz daha sağlıklı olan bu yöntem yemeğe daha hızlı geçmemizi sağlar. Bal, pekmez, reçel gibi saf şeker içeren besinlerin meyvelere göre kana karışma hızı daha yüksektir. Meyve ve bisküvi gibi besinlerin kan şekerini yükseltme hızı 15 dakikaya kadar varabilir.

Kan şekerinizi yükselterek beyin fonksiyonlarınızın daha iyi çalışmasını sağlar, halsizliği azaltır ve yemeğe saldırma davranışının önüne geçebilirsiniz. Bal ve suya alternatif olarak komposto, şerbet ya da taze sıkılmış meyve suları da tercih edilebilir.

iftar-arası-iftariyelikler
2- İftariyelikler ve Çorbadan Sonra Biraz Beklemek

Bal ve su ile oruç açıp 4-5 dakika bekledikten sonra küçük bir kase çorba, biraz iftariyelik ve pide ya da tam tahıl ekmeğiyle bir giriş yapıp 10-15 dakika kadar vücudun toparlanması için süre vermemiz gerekir. Doygunluğu arttırmış olursunuz ayrıca kan şekerinizin çok hızlı yükselerek yorgunluk çökmesini engellersiniz.

iftarda-ana-öğün
3- Ana Yemeğe Geçiş

Gün boyunca aç kalan midenize büyük miktarlarda besinlerle yüklenirseniz işiniz zor. Zira enerjisi tükenmiş vücuda besinleri aldıktan sonra onların sindirimi için enerji gerekmekte. Henüz kan şekerinizi yükselmeden aşırı miktarda besin tüketirseniz el, kol ve bacaklardan yoğun miktarda kan çekilerek sindirim organlarına hücum eder ve kendinizi iftar masasından kalkamaz halde bulabilirsiniz. Bunu önlemek için proteinli ve sebzeli yarım porsiyon ana yemek, az miktarda salata ve yardımcı yemek olarak az porsiyonda pilav / makarna /az yağlı börekler / pide / bulgur / tam tahıl ekmek ya da çöreklerini tercih edin. Zeytinyağlılardan tadımlık olarak alın. Ayran ya da cacık gibi şişkinlik verecek yiyeceklerden kaçınmakta fayda var. Yoğurt da şişkinlik yapabileceği için ara öğüne bırakılabilir.

Yağ oranına dikkat etmek gerek sadece kalori ihtiva ettiği için değil ağır yemeklerden sonra tansiyon ve kalp problemleri yaşanması ihtimali maalesef artıyor.

saglikli-ara-ogun
4- Ara Öğün ve Tatlılar

Bu gruba iftardan minimum 2 saat sonrasında geçmekte fayda var. Hafif tatlılardan güllaç, sütlaç, dondurma tercih edilebileceği gibi. Meyve ile birlikte tarçınlı yoğurt ya da süt de tüketilebilir. Yine kuruyemişler de bu ara öğüne bırakılmalıdır.

yazar olmak

YORUMLAR

WORDPRESS: 0