Yazı No: 19
Hazırlayan: Berkay Türkkan
Ülkemizde fitness ve vücut geliştirmeye olan ilgi her geçen gün hızla artmakta ve önümüzdeki yıllarda da bu ilgi katlanarak devam edecek. Buna paralel olarak gerek spor salonuna giden, gerek evinde spor yapan kişi sayısı da düzenli olarak artacak. Bu durumu artık kendi çevremizde de rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. 7-8 sene önce spor salonu üyeliği olan veya bir şekilde sporla ilgilenen arkadaşlarınız bir elin parmağını geçmezken, şimdi neredeyse herkes bir şekilde, farklı branşlarda da olsa spora ve sağlıklı yaşama dahil olmaya çalışıyor.
Neden Evde Vücut Geliştirme?
Dışarıdan küçük bir kitle gibi görünmesine rağmen kendi evinde fitness ve vücut geliştirmeyle ilgilenen kişi sayısı gerçekten çok fazla. Bunu YouTube’daki popüler fitness kanallarının videolarına bakarak da anlamanız mümkün. En kapsamlı ekipmanların kullanıldığı videolar arasında bile evde yapılan çalışmaların yer aldığı videolar çok daha fazla kişi tarafından tıklanıyor, izleniyor, takip ediliyor çünkü “İleri seviye antrenman” başlığında bir video paylaştığınızda hitap ettiğiniz kitle kısıtlıyken, “Evde tek bir dumbbell ile kol kası” dediğinizde sporla hiç alakası olmayan Mehmet amca bile internette gezinirken videonuzu izleyebiliyor.
Tüm bunların yanında aşağıdaki maddeleri de unutmamak gerek:
- Kalabalık spor salonları herkese hitap etmiyor. Çoğu kişi spora iş çıkışında gittiği için ekipmanlarda sıra beklemek zorunda kalıyor.
- Bazı yerleşim yerlerindeki spor salonlarının ekipmanları yetersiz kalıyor.
- Kimisi sporunu yalnız yapmayı tercih ediyor.
- Herkesin spor salonuna gidecek vakti olmuyor fakat neredeyse herkesin evinde spora ayıracak en azından bir yarım saati var.
- Spor salonundaki ilgisiz eğitmenler üyeleri spordan soğutuyor.
Hangi Ekipmanları Tercih Etmelisiniz?
Gelelim en çok merak edilen kısıma. Evinizde vücut geliştirmeye karar verdiniz ve hangi ekipmanlara ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsunuz. Aşağıda evde kullanabileceğiniz ekipmanları, yanlarında maliyetlerini de değerlendirerek (düşük-orta-yüksek şeklinde) sıraladım:
Dumbbell
- Düşük maliyet
- Ağırlık çeşitliliği
- Kolay ulaşılabilirlik
NOT: Başlangıç seviyesinde ağırlığı ayarlanabilir dumbbellar sizin için pratik olacaktır.
Bar ve Plakalar
- Orta-yüksek maliyet
- Ağırlık ve ekipman çeşitliliği (Z-bar, düz bar vb.)
- Kolay ulaşılabilirlik
NOT: Ağırlık plakaları uzaktan ucuz görünse de, çeşitlendirmek ve ağırlığı artırmak istediğinizde maliyet hiç tahmin etmediğiniz kadar artıyor.
Barfiks Demiri
- Düşük maliyet
- Biceps & sırt antrenmanlarında, farklı hareket imkanı
- Kolay ulaşılabilirlik
- Nispeten orta ve ileri seviye sporcular için
Sehpalar
- Orta maliyet
- Eğimli çalışabilme imkanı (Üst ve alt göğüs için)
- Bench Press çeşitlerini yapabilme imkanı
- Bazı farklı sehpa çeşitleriyle karın çalışabilme imkanı
İstasyonlar
- Yüksek maliyet
- Hareket çeşitliliği (Kablolu egzersizler, Front Lat Pulldown ve benzeri hareketleri yapabilme imkanı)
- Kablolu egzersizlerin dirençlerinden faydalanabilme imkanı (Kablolu egzersizlerde özellikle negatif kısımda hareketi çok daha iyi hissetme ve hareketi kontrol etme imkanınız olur)
NOT: Bu sporu uzun vadeli düşünmüyorsanız evinize istasyon alacak kadar büyük bir maliyetin altına girmenizi önermiyorum.
Yukarıda belirttiğim alterantifleri değerlendirerek siz de kendi spor salonunuzu oluşturabilirsiniz. Unutmayın, siz kararlı olduktan sonra değişiminizi başlatabilmeniz için bir çift dumbbell, hatta vücut ağırlığınız bile yeterli olacaktır.
Güçlü kalın,
YORUMLAR
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.