Merhaba sevgili gymbat okurları. Öncelikle ilk yazımda kendimden kısaca bahsederek başlamak istiyorum. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015 yılı mezunu bir hekimim. Birkaç yıldır aktif yada pasif olarak fitness sporuyla ilgileniyorum. Spor salonlarında ilk zamanlarda bildiği birkaç latince kas ismiyle prim yapmaya çalışan, kulaktan dolma bilgilerle insanları yönlendiren, sadece iri yapılı ve kaslı olduğu için söylediği herşey din gerçeği gibi kabul edilen onlarca insanla karşılaştım. Öncelikle belirtmek isterimki bilgi bilimsel ve sürekli güncellenen bir kavramdır. Kolunun 50 cm olmasıyla değil, kitap başında araştırmalarla geçirdiğin süreyle orantılıdır. Tabiki de işini hakkıyla yapan hem anatomik bilgisi hemse bilimsel bakışla çalışan saygıdeğer antrenörlerimizde var, onları ayrı olarak tuttuğumu belirtir ve genele göre konuştuğumu, bu yarayı azda olsa değiştirebilmek için burada olduğumu belirtmek isterim.
Salonlarda ilk duyduğum ve halada duymakta olduğum ‘Çalışmayı bırakırsan kaslar yağa döner’ ile başlayalım. Bilindiği üzere canlının en küçük yapı birimi hücrelerdir. Benzer hücreler yani aynı görevi üstlenen hücreler ise bir araya gelerek doku dediğimiz birimi oluşturur. Vücudumuzda yağ doku, kas doku, sinir doku, kemik doku, kıkırdak doku gibi doku çeşitleri vardır. Yani kas ve yağ doku farklı görevleri üstlenmiş 2 ayrı hücre topluluğudur ve birbirine dönüşmezler! O zaman sporu bıraktığımızda kaslarımız kemiğe, karaciğerimiz böbreğe de dönüşürdü dimi? Peki kaslarda meydana gelen bu değişiklik ne?ATROFİ… Yani hücre ve dokuların boyutlarında küçülme ve hücre sayısında azalma demek.. Neden oluyor peki? Protein sentezinde azalma ve protein yıkımında artıştan dolayı. Yani kaslar yağa dönüşmüyor protein iskeleti yıkılmaya başlıyor. Kolu alçıda olan kişinin alçı çıkarılınca kolunun incelmesi de bu yüzdendir işte. Peki kaslarımız nasıl gelişiyor?Ona da hücre ve organ boyutlarında artış dediğimiz HİPERTROFİ diyoruz. Bu seferde kas yağa dönüşmedi. Protein sentezinde artış oldu ve hücrelerin boyutları arttı. Artmış işgücü olan herşey hipertrofi yapar. Hipertansiyon hastalarında kalbin dirence karşı çalışması ve iş gücü arttığı için kalbin büyümesi gibi.
Bu yazımda bir de şu konuya değinmek istiyorum.Salonlarda 0,5-1 saniyede hareketi bitirmiş kişiler görüyorum.Örneğin kalbin kanı pompalaması(sistol) 0,35 saniye, kalbin doluşu(diastol) 0,55 saniye sürer. Yada nefes almak(inspirasyon) 2 saniye, nefes vermek(ekspirasyon) 3 saniye, kas kasılması 100 ms, gevşemesi 200 ms sürüyor. Yani kasılmalar genel anlamda 1 ise gevşemeler 2.. Bizde çalışırken 2 saniyede press yapar ve nefes verir, 3 saniyede ağırlığı indirir (kas gelişiminde asıl etkili kısım) ve nefes alırsak en doğrusu olacaktır. Hareketleri hızlı yapmak, ağır kaldırmak değildir önemli olan. Hareketleri doğru yapmak ve sağlığı riske atmamaktır. Lütfen salona girince egoyu dışarıda bırakalım ve kimseyle kendimizi kıyaslamayalım.Sadece hareketi doğru yapmaya odaklanalım. Örneğin kaldırabileceği ağırlık maksimum 10 kg olan biri bunun yüzde 40’ı olan 4 kg ve üstü ağırlıklarla çalıştığı zaman gelişme kaydeder. 1-6 tekrar kuvveti, 6-12 tekrar kuvvet ve dayanıklılığı, 12 üzeri ise sadece dayanıklılığı arttırır. Ve kas gelişimi için minimum 3 tekrar yapılmalıdır.Benim önerim 10 kg kaldırabilen bir kişiden örnek verecek olursak ilk set kaldırabileceği ağırlığın minimum yüzde 40’ı yani 4 kg ile başlayıp her set ağırlığı arttırıp tekrarı azaltması ve son set minimum 3 tekrar olacak şekilde tamamlaması.Bunları yaparken 2 saniyede kaldırıp ve nefes vermesi,3 saniyede indirmesi ve nefes almasına da dikkat etmesi.
Bu yazımla ufak bir giriş yapmış olduk.Kas anatomisi fizyolojisi,yapılan hatalar,doğru supplement kullanımı etkileri gibi konularla devam edeceğiz.İstekleriniz ölçünüzde sonrakı yazımızda o konuyla devam edebiliriz.
Herkese zinde sporla diliyorum..
YORUMLAR
Yazınız gayet açıklayıcı ve güzel olmuş böyle paylaşımlar oldukça insan motive oluyor paylaşımlarınızın devamının gelmesi dileğiyle.
Özellikle kas kasılma süreleri güzel olmuş.