Aminoasitler proteinlerin yapı taşlarıdır. 22 çeşit aminoasit vardır. Bunlardan 8 adedi elzem aminoasitlerdir. Yani vücudun diğer aminoasitleri kullanarak yapamadığı aminoasitlerdir. Mutlaka dışarıdan alınmalıdırlar.
Bunlar :
- Leucine ( Leu ) – lösin
- Lysine ( Lys ) – lizin
- Isolleucine ( Iso ) – izolösin
- Valine ( Val ) – valin
- Methioinine ( Met ) — metionin
- Phenylalanine ( Phe ) – fenilalanin
- Threonin ( Thr ) – treonin
- Tryptophan ( Try ) – triptofan
Protein ve aminoasit destekleri nitrojen dengesini sağlamak ve kas kütlesini arttırmak, uzun süreli egzersizler sırasında kas kaybını önlemek için önerilmektedir. Sporcuların gereksinimi, spor yapmayanlar için önerilenden fazladır.
Daha iyi bir kas kütlesi oluşturmak için alınan toplam protein miktarı kadar kalitesi de önemlidir. Proteinin içerdiği aminoasit çeşidi ve miktarı ise bu kaliteyi belirler. Özellikle daha zinde bir antrenman için BCAA – dallı zincirli aminoasitler, kan şekerinin regüle olması için arjinin, dayanıklılığı arttırmak- bağışıklığı kuvvetlendirmek için glutaminin yeterli oranda alımı şarttır.
Kimler kullanmalıdır? Kimler kullanabilir?
Aminoasit takviyeleri özellikle kaliteli kas gelişimini hedefleyen, antrenmanların daha verimli, uzun ve iyileşme sürelerinin daha kısa olmasını hedefleyen sporcular için idealdir.
Neden kullanılmalı , faydaları nelerdir ?
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında uygun doz ve çeşitte protein takviyesi kullanılsa bile antrenman sırasında gereksinimin arttığı BCAA , arjinin ve sakatlanmaları engellemek ve en kısa zamanda iyileşmeye yardımcı olan glutamin gibi aminoasit takviyelerini kullanmak önemlidir. Aminoasit takviyelerinin sindirimi çok kolay olduğu için antrenmanlarda kas yıkımını (katabolizma) oldukça azaltır ve sonrasında da daha kolay kas kazanmanızı sağlar.
BCAA-Dallı zincirli aminoasitler ( lösin , izolösin , valin ) , iskelet kasları için enerji olarak kullanılmaktadır. Uzun süreli egzersizler sırasında , kas glikojeni boşalır ve kaslar yakıt olarak dallı zincirli aminoasitleri kullanır. BCAA düzeyini yüksek tutarak yorulma süresinin uzatılması ileri sürülmektedir.
Arjinin aminoasidi, egzersiz boyunca insülin ve büyüme hormonunun salgılanmasında görev alır.
YORUMLAR